KARDELEN ÇİÇEKLERİ

Göksel Yıkmış

11/03/2021
11
MAR
2021

Son zamanlarda yorumcuların analizlerinde ve teknik direktörlerin röportajlarında takımların mantalitelerine ve oyun felsefelerine dair görüşleri sıklıkla duymaya başladık. Açıkçası bu, Türk futbolunun hala umut vaat ettiğini gösteren bir işaret. Çünkü futbolda “muasır medeniyetler” seviyesine ulaşmış ülkeler futbollarını hep belirli bir düşünce üzerine oluşturmuşlardır. Örneğin Euro 2004’te gruptan bile çıkamayan Almanların tam 10 sene sonra 2014 Dünya Kupası’nda şampiyon olmalarının altında “yeni bir felsefe” inşa etmek vardır. Ülke futbolu olarak benzer bir duruma Piontek ile temeli atılan mantalitenin, 2002 Dünya Kupası 3.’lüğünü kazandırmasıyla şahit olmuştuk.

Futbolda felsefenin etkisi;teknik direktörlerin rakiplerini mağlup etmek için ne tür taktik ve sistemler oluşturduğu ve bunları nasıl uygulandığında görülmektedir. Peki, biz bir futbol ülkesi olarak felsefeye ve düşünceye ne kadar önem veriyoruz? Türk futbolunun mantalitesi nedir? Beni teknik direktörlerin, kulüp yöneticilerinin ve futbola dair araştırmalar yapan üniversite hocalarının futbolun felsefesi hakkındaki düşüncelerini araştırmaya yönelten de bu merak oldu.

Başarılı futbol takımlarının temelinde bir futbol mantalitesi mevcut olsa da, kimi zaman başarı sağlayan takımların bir oyun aklına, üzerinde günlerce düşünülmüş taktiklere ve sistemlere sahip olmadığı, başarıların tesadüfi geldiği yönünde bir algıya da rastlamaktayız. Saha parselasyonu, önde baskı, bloklar arası bağlantılar, kolektif futbol gibi güncel futbol kavramları küçümseniyor mu, yoksa futbolumuzda mantalitelerinönemi göz ardı mı ediliyor obaşka bir tartışma konusu. Amerikalı bir felsefe profesörüyle görüşmemde bana; “felsefe sizi belki milyoner etmez, ancak dünyada ses getirecek başarıları felsefe ile inşa edersiniz.” demişti. Dün Ajax’ın “total futbolu”nun, bugün Guardiola’nın “tiki-taka”sının, Klopp’un “gegenpress”inin başarılarından bahsedebiliyorsak, bu onların futbolda düşünce sistemlerine gerekli önemi verebilmeleri sayesindedir. Bu yüzden futbolumuzun tam da düşünceleri ve fikirleri çarpıştırmaya ihtiyacı var.

Kardelen çiçekleri kışın en zor şartlarından sonra o sert toprağı bir şekilde delip baharı müjdelercesine açar. Türk futbolunda son zamanlarda başlayan, teknik direktörlerinfelsefeyi daha çok vurgulamalarını kardelen çiçeklerinin zorlu şartlardaki mücadelesine benzetiyorum. Onlar hedefledikleri başarıya nasıl ulaştıklarını dile getirirken, bir felsefe oluşturarak bunu yaptıklarını söylemeleri çok değerli. Örneğin Hikmet Karaman hoca, Ankaragücü-Galatasaray maçı sonrası dakikalarca kazanacak taktiği nasıl oluşturduğunu anlatırken, bunun temelinde nasıl bir felsefe olduğuna da dikkat çekti.Yine Reha Erginer hocanın da Bursaspor galibiyeti sonrası açıklamaları Boluspor’un oyun mantalitesine dair izler taşımakta. Peki, bu nasıl oluşturuluyor? Bunları da gelecek yazılarımızda ele alacağız.

Göksel YIKMIŞ

11.03.2021

Facebook: goksel.yikmis

Twitter: yikmisg

Instagram: theyikmis

Yorum yazın
İmlası çok bozuk, büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Çok kısa ve konuyu zenginleştirmeyen yorumlar YAYIMLANMAYACAKTIR.
Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Yazarın diğer yazıları